Gyakran ismételt kérdések

(GY.I.K.)

Gyakran ismételt kérdések

Hitelügyintézőkről   Autóhitellel kapcsolatban   Ingatlanhitellel kapcsolatban

Gyakori kérdések a hitelügyintézőkről:

Kell fizetnem a hitelközvetítőnek a hitelügyintézésért?

Különbözik bármelyik kondíció, ha hitelközvetítő intézi a hitelemet? 

Miért bízzam hitelügyintézőre, ha a bankban ugyanazokkal a feltételekkel kaphatok hitelt?

Van különbség a hitelközvetítők között? 

Kit válasszak?

Kit NE válasszak?

Kell fizetnem a hitelközvetítőnek a hitelügyintézésért? 

Nem. A hitelközvetítő szolgáltatása az Ügyfél felé díjmentes. A hitelközvetítőnek még a sikeres bankhitel folyósítás után sem kell fizetni. 


Különbözik bármelyik kondíció, ha hitelközvetítő intézi a hitelemet? 

Nem. Ha ugyanazt a hitelt hitelközvetítő intézi Önnek, pontosan ugyanazok a feltételek, mintha Ön a bankban igényelte volna.


Miért bízzam hitelügyintézőre, ha a bankban ugyanazokkal a feltételekkel kaphatok hitelt?

Jelentős időt és ezzel pénzt spórol meg hogy a sok pénzintézetet nem látogatja végig és nem próbál meg órákat utazással sorban állással eltölteni,majd a más alapon kiadott ajánlatokat összehasonlítani. Tanácsadóink díjmentesen megteszik ezt ön helyett és tapasztalatukkal és szakmai múltjukkal segítenek kiválasztani a legmegfelelőbb ajánlatot.


Van különbség a hitelközvetítők között?  

Igen. Sajnos jelentős különbségek vannak végzettség szakmai gyakorlat és tapasztalat terén. Ezért fontos hogy életét meghatározó döntéseket szakemberre bízza!


Kit válasszak? 

Tájékozódjon minden esetben,kérjen információt a cégek szakmai múltjáról.Figyelem! 2011.07.01-től csak és kizárólag a jogszabályi feltételeknek megfelelő iskolai végzettséggel lehet hitelközvetítői tevékenységet végezni. Cégünk több mint tíz éves eredményes szakmai múltra tekint vissza és rendelkezünk a jogszabályi feltételeknek megfelelő iskolai végzettséggel ,illetve PSZAF által kiadott tanúsítvánnyal pénzügyi szolgáltatásközvetítői hatósági vizsgáról.


Kit NE válasszak?

A szakmai múlt és a törvényi követelmények való megfelelésén felül ne válassza azt a hitelügyintézőt semmi esetre sem aki hitelügyintézési díjat próbál felszámítani. A törvényi változások értelmében hitelügyintézési díj az ügyfélnek nem számolható fel. Egyéb elszámolás lehetséges mint a költségelszámolás amennyiben a hitelügyintézéshez kapcsolódó előre megegyezett költségeket számolják el(Pl: fordítás költsége,futár díj,közjegyzői másolat ,hivatali dokumentumok kiváltása stb…) amely költségek adott esetben is a hitelfelvevőt terhelnék. Azonban ez a költségelszámolás nem tévesztendő és mosható össze a hitelügyintézési díjjal!

Az autóhitelezésben használt gyakori kérdések fogalmak magyarázata: 

Autóhitel

Autólízing 

Hitelkiváltás

Szabad felhasználású hitel 

Gépjárműfedezetre nyújtott kölcsön

Teljes körű beépített casco 

Lopás és totálkár beépített casco

EUROTAX-katalógusérték


Autóhitel:
Az autóhitelek közé soroljuk az összes olyan hitelt, amelyet autófedezet mellett vesz fel az ügyfél. Ilyenek lehetnek az autóvásárlási hitel, az autófedezetes gyorshitel, a BAR- és KHR-listásoknak nyújtott hitel, és az autóhitelt kiváltó kölcsön. Minden esetben az autó tulajdonosa a hitelfelvevő . Az autókölcsön lehet euró vagy frank alapú (a forint mellett).


Autólízing:
Az autólízing egy olyan konstrukció, amikor az ügyfél használja az autót, amelyet szeretne megvenni, de az a lízingösszeg teljes kifizetéséig a lízingcég tulajdonát képezi. Az ügyfelet ilyen esetekben sem éri semmilyen kár, nem kell korlátozásokat elszenvednie – csupán nem adhatja el az autót, hiszen az nem az ő tulajdonát képezi. Általában jogi személyek élnek az autólízingelés lehetőségével, ilyenkor a bank befektet helyettük egy komolyabb összeget, megveszi az autót, teherautót stb., a cég pedig sajátjaként használja azt. Ez azt is jelenti, hogy minden költség (műszaki vizsga, szerviz, biztosítás) a lízingbe vevőt terheli. Egy speciális lízingelési forma a visszlízing (hasonló, mint a gyorskölcsön), amikor is a bank megveszi az autó tulajdonjogát, de a használó továbbra is a régi tulajdonos marad.


Hitelkiváltás:
A lényege, hogy az ügyfél rossz, drága (általában jó pár évvel korábban felvett) hitelét olyanra cseréli, amely olcsóbb havi törlesztést kínál. Az aaaa újabb és újabb konstrukciók jelennek meg, így bármikor előfordulhat, hogy ön le tudja zárni régi hitelét, és helyette egy sokkal olcsóbbnak a terheit kell havonta kifizetnie. Lehetőség van a régi hitel maradékánál nagyobb összeget is felvenni, ilyen esetben a régi hitel rendezése után fennmaradó összeg szabadon felhasználható.


Szabad felhasználású hitel:
A szabad felhasználású hitel, mint neve is mutatja, olyan kölcsön, amikor a hitelfelvevő arra fordítja a felvett összeget, amire akarja. A szabad felhasználású kölcsönök jellemzően ingatlan alapúak, azonban manapság lehetőség van ingatlan helyett nagy értékű ingóságot, például autót vagy motort ajánlani fedezetként. Ilyenkor a jármű tulajdonjoga az ügyfélé marad, csupán elidegenítési tilalom kerül rá.


Gépjárműfedezetre nyújtott kölcsön:
A szabad felhasználású hitelek azon fajtája, amikor a jelzálogtárgy nem egy ingatlan, hanem valamilyen gépjármű. Ez lehet autó, motor, teherautó, busz, jellemzően legfeljebb nyolc éves korig. Az ilyen típusú gyorskölcsön felvételekor az ügyfél leadja a bankban az autó törzskönyvét, hogy szorult helyzetben a kocsit ne lehessen értékesíteni, csak a bank engedélyével és tudtával. Ha az ügyfél nem fizeti a törlesztést, a bank elárverezi a zálogtárgyat.


Teljes körű beépített casco:
Ez a biztosításfajta az első pontokban bemutatott autóhitelek és autólízing mellé igényelhető, ha az autó még nem múlt el öt éves. A beépített casco lényege, hogy ön a havi díjat a törlesztéssel együtt fizeti, és az sem mellékes, hogy az ilyen casco biztosítás olcsóbb, mintha külön kötne cascót az autóra. Ha az autót ellopják vagy bármilyen komolyabb kár éri, a biztosító fizeti ön helyett a hitel hátralevő részét vagy nagyobb javítás, például leszakadt ponyva helyreállításának költségét. Az ön által kifizetendő önrész 100 000 forint, vagy a kár tíz százaléka, a többi a biztosítót terheli. A casco nem csak az ügyfél, hanem a hitelt nyújtó pénzintézet számára is az elképzelhető legjobb biztosíték. Ha ugyanis az autóval bármi történik, a bank is hozzájut a pénzéhez, és az ügyfélnek sem kell egy összetört autó után még évekig fizetni a lízingdíjat.


Lopás és totálkár beépített casco:
A lopás és totálkár beépített casco olyan esetekben igényelhető, ha ön autóhitelt vesz fel vagy autóját lízingeli, és a biztosított autó még nem múlt el 10 éves. A havi törlesztés magába foglalja a részleteket és a biztosítás díját is – amely ilyen, együttes kötés esetén sokkal olcsóbb, mint a piac más termékei. A casco biztosítás ezen típusa akkor védi meg önt a szomorú anyagi következményektől, ha az autót ellopják vagy javíthatatlanul összetörik. Az önrész mértéke 10%, minimum 200 000 forint, az autó értékének többi részét a biztosító állja. Mint a többi casco esetén is, itt is mind a bank, mind az ügyfél nyer az ügyleten: a bank hozzájut a pénzhez, önnek pedig nem kell kifizetnie annak az autónak a törlesztését, amelyet elloptak vagy totálkárosra tört, így nem tudja használni, csak a pénzt vinné még évekig.


EUROTAX-katalógusérték:
Az EuroTax-katalógus egy egységes, európai katalógus, amely tartalmazza az összes, Magyarországon (és, mint a neve is mutatja) Európában árult autót, teherautót és motort. Az eurotaxot havonta frissíti az ezt készítő cég, a svájci székhelyű Eurotax Glass, amely 1933 óta foglalkozik az autók értékének megállapításával. A katalógus azóta természetesen sokat változott, sőt mára tulajdonképpen egyfajta kvázi hivatalos irattá vált, amelynek az adatait messzemenőkig figyelembe veszik a banki ügyintézők és a biztosítók emberei. Az EuroTax katalógust ma már szinte kizárólag elektronikus úton érik el az érdeklődők. Egy autó katalógusárának bárki utánanézhet egy kisebb összeg (öt euró) fejében, hogy tudja, a bankok és biztosítók nagyjából milyen értékben fogják beszámítani, vagy kalkulációikhoz felhasználni az autót. Cégünknek természetesen hozzáférése van a teljes Eurotax adatbázishoz, így pontosan tudjuk, hogy ön mennyi hitelre számíthat, ha pl. a személyi hitel helyett ajánlott autófedezetes gyorshitelt venné fel.

Ingatlanhitelezésben használt gyakori kérdések fogalmak magyarázata:

Adóstárs

Az adós és adóstárs egyetemleges kötelezettséget vállalnak és teljes vagyonukkal felelnek a hitel visszafizetéséért.

Zálogkötelezett

(dologi adós)

A hitel fedezetéül felajánlott ingatlan tulajdonosa. Személye eltérhet a hitel adósától, mely esetben, mint zálogkötelezett bevonásra kerül a hitelkötelembe. A zálogkötelezett csak az ingatlanával felel a hitel megtérüléséért.

Futamidő

A hitel futamideje az az időperiódus, amely alatt az adós az igénybevett kölcsönt és járulékait havi törlesztőrészletekben a banknak visszafizeti.

Türelmi idő

A hitel futamidejének az elején a tőke törlesztésére biztosított türelmi idő. A türelmi időszak alatt csak hiteldíj törlesztés történik.

Kamatperiódus

A kamatperiódus az az időtartam, amely időtartam alatt a hitel ügyleti kamatának mértéke nem változik

Közjegyzői okirat

A közjegyzői okirat olyan közokirat, mely közjegyző által aláírtan tanúsítja az okiratba foglalt nyilatkozat megtételét, annak idejét és módját, illetve, hogy az okirattal tanúsított adatok és tények a valóságnak megfelelnek.

Az okirat lehet ún. egyoldalú kötelezettségvállaló (tartozáselismerő) nyilatkozat, amely az ügyfél kölcsönszerződésben foglalt kötelezettségvállalását rögzíti, és lehet, hogy maga a kölcsön-szerződés kerül kétoldalú közjegyzői okiratba foglalásra.

Jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom

A hitel fedezetül felajánlott ingatlanra az ingatlan-nyilvántartásba a bank javára jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre..

Fedezet

A kölcsön fedezetét képező ingatlan, mely lehet családi ház, lakás, üdülő, építési- és üdülő telek, gépkocsi tároló, garázs.

Tulajdoni lap

A tulajdoni lap igazolja az ingatlan földhivatali nyilvántartás szerinti adatait (terület, helyrajzi szám stb.), a tulajdonjogot és az ingatlannal kapcsolatban bejegyezett egyéb jogokat és terheket.

Értékbecslés

Az értékbecslés célja, hogy megbecsüljük egy-egy ingatlan körülbelüli piaci (forgalmi) értékét. Ezen forgalmi érték 80-90 százaléka az a fedezeti érték (más néven hitelbiztosítéki érték), melyet a hitelbírálat során a bank figyelembe vesz. (Tehát ha egy ingatlan a piacon becsülhetően 10 millió forintot ér, a hitelbiztosítéki érték 8-9 millió forint körül lesz.)

Hitelbiztosítéki érték

A fedezetként felajánlott ingatlan bank által figyelembe vett értéke.

Nagyságát szakképzett értékbecslő állapítja meg.

A hitelbiztosítéki érték alacsonyabb, mint az ingatlan forgalmi értéke. 

A Hitel- és hitelbiztosítéki érték aránya megmutatja, hogy a fedezetként felajánlott ingatlan hitelbiztosítéki értékéhez képest mekkora a maximálisan nyújtható kölcsön.

Település-minősítési kategória

A Bank az ország településeit a településen található ingatlanok mobilitása, az ingatlan állomány frissülése és a KSH-Ecostat település komfort mutatója alapján 3 kategóriába sorolja. Az egyes kategóriák esetén eltérő hitel/hitelbiztosítéki érték arányok kerülnek alkalmazásra.

Vagyonbiztosítás

A hitel fedezetét képező ingatlanra a biztosító által ajánlott összegről szóló - minimum az engedélyezett hitel összege + egy éves járulékaival azonos összegű - teljes körű - a Bankot kedvezményezettként megjelölő – vagyonbiztosítás, amely a fedezet károsodásának kockázata ellen nyújt biztosítást.

Új lakás

Az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, vagy emeletráépítéssel, vagy tetőtér-beépítéssel nem családi vagy ikerházon megvalósuló, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő lakóegység, amely elkészültét követően használatbavételi- vagy fennmaradási-engedély köteles.

Nem minősül új lakás felépítésének meglévő épület, épületrész vagy építmény átalakítása.

Lakás- korszerűsítés

A lakás komfortfokozatának növelése céljából víz-, csatorna-, elektromos-, gázközmű bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése, fürdőszoba létesítése olyan lakásban, ahol még ilyen helyiség nincs, központosított fűtés kialakítása vagy cseréje, beleértve a megújítható energiaforrások (pl. napenergia) alkalmazását is, az épület szigetelése, beleértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat, a külső nyílászárók energiatakarékos nyílászárókra való cseréje, tető cseréje, felújítása, szigetelése, a korszerűsítés része az ehhez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés közvetlen költségeinek 20%-áig,

Közjegyzői okirat

Jogszabályban meghatározott alakiságoknak megfelelően, közjegyző által kiállított okirat, amely közhitelesen tanúsítja a jogügyletre vonatkozó akaratnyilvánítás tényét, vagy a jogi jelentőségű tényeket.

Banki kölcsönszerződés

Az adós és a bank között létrejött jogi megállapodás

Engedményezési megállapodás

Kombinált hiteltermékek esetén a hitelre zárolt OTP lakáselőtakarékossági szerződés vagy a Groupama Biztosító életbiztosítási szerződés engedményezése a bankra

Üzletszabályzat

A hitelintézet részére engedélyezett, általa rendszeresen végzett tevékenységére vonatkozó általános szerződési feltételeket tartalmazó dokumentum.

Hirdetmény

A bank hiteleivel kapcsolatosan felszámított kamat-, díj és jutalék feltételeit tartalmazó kivonat (mérték, felszámítás esetei, módja, hitelakciók, kedvezmények)

Maximális kényelem – a Lízing Doktor házhoz megy

Ingyenes mobilügyintézés az egész ország területén!
Otthonából vagy munkahelyéről könnyedén, kényelmesen intézheti autóhitelét  interneten a segítségünkkel. 
A mobil ügyintézés teljesen  díjmentes ügyfeleinknek. Az Ön által igényelt hitelszerződést akkor és ott íratja alá ahol önnek a legkényelmesebb: otthonában, munkahelyén legyen az munkaidő után vagy akár hétvégén is.
Elegendő telefonon és e-mailben felvenni velünk a kapcsolatot és a szerződéseket „házhoz” visszük.

Országos lefedettség
Az ország teljes területén biztosítjuk szolgáltatásunkat így az általunk kínált kényelmes ügyintézést és kedvező konstrukciókat akkor is igénybe tudja venni ha lakhelye távol esik az irodánktól.

Hosszú távú kapcsolat, magas szintű kiszolgálás
Díjmentes szolgáltatásunkkal nem csak egy alkalommal szeretnénk tartani Önnel a kapcsolatot, amely a szerződéskötéssel véget ér. Szeretnénk ha hosszú távra választana minket ügyintézőjének mint ahogy azt orvosával, könyvelőjével teszi.

Hosszú távú együttműködésre törekszünk
Célunk egy szemléletváltás elérése mind a cégek, mind pedig a magánszemélyek körében, mely során leendő partnereink belátják, hogy érdemes hosszú távra választani maguknak hitel ügyintézőt, mint ahogy azt az orvosukkal és a könyvelőjükkel is teszik. Így elkerülnek számos kockázatot, rejtett költséget, melyet a rövidtávú partnerkapcsolat eredményezhet.
Egy kézben összefogva örömmel intézzük mind magánszemélyek, mind a kezdő vállalkozások személygépkocsi, kisteherautó vásárlás finanszírozását, valamint a legnagyobb cégek beruházásainak finanszírozását is legyen az termelő-gyártó eszköz vagy orvosi műszer.

Hogyan válasszunk jó szakembert?
Hány lízing cégnél volt eddig Önnek hitel-lízing a járműveire és mennyi helyről kapott segítséget miután megkötötte a szerződést? Hányszor kapott eddig azonosan kedvező árszintet? Hányszor változtak meg a törlesztői jelentősen? Hányszor derült ki hogy még plusz költségek is felmerültek?

Sok választ hallgattunk meg és túlnyomó részt nem voltak pozitívak. Gyakran hallunk félre tájékoztatásról,rejtett költségekről és néha olyan dolgokat is amelyek talán túl nyúlnak az etikai vétségen! A legtöbben a kereskedés által kínált első hitelt elfogadták akkor is, ha inkább az eladó kereskedés érdekeit szolgálta nem pedig az ügyfélét. Így sokan szenvedtek anyagi hátrányt és később jöttek rá hogy egy szakember sokkal kedvezőbb megoldást is tudott volna számukra felajánlani amivel pénzt,időt és sok kellemetlenséget elkerültek volna.

Hogyan kezdje?
Amennyiben megtalálta az Ön számára megfelelő autót, vagy konstrukciót akkor a Bírálathoz szükséges dokumentumokat küldje el a részünkre. Amennyiben az abban szereplő dokumentumokat kérdés-válaszokat eljuttatja a részünkre akkor a kérelmét a bank pár munka órán belül elbírálja.

Hitelbírálat „délelőttről-délutánra”
Egy standard magánszemélyes ügyfél minősítés a  megtörténik nap szak szerint délelőttről délutánra.

Ügyintézés időtartama
A hitelbírálat eredményéről 2-8 órán belül értesítjük ügyfeleinket. A teljes ügymenet mindössze 3-5 munkanapra van szükség, a szerződéskötéstől a teljes hitelösszeg megérkezéséig.

Szükséges iratok, dokumentumok
- személyi igazolvány
- lakcímkártya
- jogosítvány
- forgalmi engedély
- hivatalos munkáltatói igazolás, vagy az utolsó 2 havi
   bankszámla kivonat
Részletes leírást cég/magánszemély a szükséges dokumentumok listájában talál

Hatósági költségek
A hitelügyintézés teljes mértékben ingyenes, azonban a gépjárművásárlással járó hatósági költségei az alábbiak:

A gépjárművásárlás hatósági költségei:
Opció bejegyzés, törlés díja: 2.300 Ft /hitel saját autóra esetén ez az összes okmányirodai költség/

Közigazgatási eljárási illeték 6000.- Ft forgalmi és 6000.-Ft törzskönyv

Vagyonszerzési illeték :
Személygépkocsi:
1890 ccm-ig 18 Ft/ccm
1891 ccm-től 24 Ft/ccm.
Motorkerékpár:
500 ccm-ig 18 Ft/ccm,
 500ccm-től 24 Ft/ccm

Eredetiség vizsgálat hatósági árlista:
Személyautó:

 • 1400 cm3-ig 17 000 Ft
 • 1401-2000 cm3-ig 18 500 Ft
 • 2001 cm3 felett 20 000 Ft

Motorkerékpár:

 • 500 cm3-ig 15 500 Ft
 • 500 cm3 felett 17 000 Ft

Kis tehergépkocsi:

 • össztömeg: 3,5 t-ig 20 000 Ft
 • tehergépkocsi össztömeg: 3,5-7,5 t-ig 21 000 Ft
 • össztömeg: 7,5 t-tól 22 000 Ft

Autóbusz:

 • száll. szem. sz.: 20 főig 21 000 Ft
 • száll. szem. sz.: 20 fő felett 22 000 Ft

Mezőgazdasági vontató, lassú jármű: 20 000 Ft
Pótkocsi:

 • könnyű pótkocsi (lakókocsi): 16 000 Ft
 • nehéz pótkocsi 17 500 Ft

különleges pótkocsi (felépítménnyel ellátott): 19 000 Ft

forgóeszköz hitel

akár 3 nap alatt

Átmeneti pénzhiány a vállalkozásában? Eszköz beszerzésén töri a fejét? Segítünk!

ÉRDEKEL

Áfa visszaigénylés

személyautókra

Igényelje vissza személyautója ÁFA-ját! Tudja meg hogyan!

ÉRDEKEL

Autóhitel kalkulátor

Számoljuk ki!

Friss hírek

Legyen naprakész!
Értesüljön ajánlatainkról,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Ismerősömnek ajánlom!
Leiratkozom!